Spring naar content

Sacha van der Schaaf

Mijn werk als slaapwacht is een perfecte combi met mijn studie psychologie.


‘In de nacht is het donker en stil en hoewel dat voor sommigen rust geeft, kan dat voor anderen confronterend zijn. Soms wil een bewoner even gerustgesteld worden en dan ben ik er. Mijn dienst begint om kwart over tien ´s avonds en in de ochtend ben ik om kwart over acht weer klaar. Gelukkig ben ik een lichte slaper, dus van een appje van een cliënt word ik meteen wakker. Er zijn nachten dat ik gewoon kan slapen, maar het komt wel eens voor dat er een incident is.

Met oud en nieuw is er een bewoner in het ziekenhuis beland en hij wilde daar niet blijven. Via een videogesprek heb ik hem toen gerust kunnen stellen. Ik heb hem uitgelegd dat het belangrijk was dat hij een nacht in het ziekenhuis bleef en dat heeft hij toen gedaan. Het is fijn dat ik dan iets voor een cliënt kan betekenen. Zelf heb ik een paar jaar geleden een moeilijke periode gehad. Daardoor weet ik hoe fijn het kan zijn om net even dat extra duwtje in de rug te krijgen en hoe waardevol het is om, vooral op kwetsbare momenten, een luisterend oor te hebben. Ik ben nu een half jaar slaapwacht bij Lister. Via een vriend die hier woonondersteuner is, ben ik getipt.

Naast mijn werk bij Lister studeer ik psychologie. Het is een perfecte combinatie. Met twee slaapdiensten in de week kan ik daarnaast mijn eigen studietijd indelen. Het leukst aan mijn werk vind ik mijn collega’s, ik werk in een fijn team, en het iets kunnen betekenen voor de bewoners. Ik wil graag doorgroeien binnen Lister. De organisatie past bij me en er zijn veel scholingsmogelijkheden. Wat ik uiteindelijk wil doen weet ik nog niet. Het contact met cliënten is voor mij belangrijk. Ook vind ik het leuk om dingen te organiseren. Welke functie daarvoor het beste bij me past hoop ik gaandeweg te ontdekken.’