Spring naar content

Tieme de Koning

We leren van botsingen, dat is heel gezond.

Tieme de Koning is herstelcoach bij BW team Overvecht, voorheen bij Daar-na. In zijn privéleven houdt hij zich bezig met interieur, schilderen en doet hij een opleiding tot holistisch therapeut.

Bij Daar-na viel ik qua uiterlijk op als enige persoon met een honderd procent Nederlandse achtergrond. Ook ben ik direct, terwijl anderen vaak via een omweg communiceren. Ik was er altijd al heel eerlijk over dat ik op mannen val. Daar is nooit een punt van gemaakt, iedereen was open en nieuwsgierig. In mijn huidige team is er meer diversiteit waardoor ik zelf minder opval.
Toen ik twee jaar geleden bij de locatie Daar-Na ging werken kreeg ik van mensen om mij heen bezorgde reactie op mijn overstap: ´Waarom ga je als homoseksuele man op een islamitische locatie werken?´ Ik heb mij daar nooit wat van aangetrokken, omdat ik nieuwsgierig was naar de mensen en de cultuur. Ik heb me daar altijd heel erg thuis gevoeld. Bij lastige situaties blijf ik erover praten; we mogen van elkaar verschillen, we hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn.

We leren van botsingen, dat is heel gezond.

Ik ervaar een last als ik het zelf lastig maak. Ik draag nagellak en in mijn nieuwe team maakte ik me zorgen over mogelijke reacties van cliënten. Ik zeg dan tegen mezelf: ik ga het gewoon doen en ik mag er zijn. Er kwam geen enkele negatieve reactie.
Lister kijkt naar wie je bent als medewerker, wat je kan en waar je naartoe wil. Ik zou graag met mensen die daar tegenaan lopen in gesprek willen over hoe ik daarmee omga, zodat mensen voor zichzelf op kunnen en durven komen en meer in zichzelf gaan geloven.
Maatschappelijk wordt erg veel nadruk op verschillen gelegd. Voor mij mogen die labeltjes er af, meer labeltjes maken de verschillen alleen maar groter. Je bent wie je bent, je bent een mens en moet jezelf kunnen zijn; iedereen verdient een stukje aarde.