Spring naar content

Tieme de Koning

We leren van botsingen, dat is heel gezond.

Tieme de Koning is herstelcoach bij BW team Overvecht, voorheen bij Daar-na. In zijn privéleven houdt hij zich bezig met interieur en schilderen. En hij doet een opleiding tot holistisch therapeut.

Bij Daar-na viel ik qua uiterlijk op. Daar was ik de enige persoon met een 100 procent Nederlandse achtergrond. Ook ben ik direct, terwijl anderen vaak via een omweg communiceren. Ik was er altijd al heel eerlijk over dat ik op mannen val. Daar is nooit een punt van gemaakt, iedereen was open en nieuwsgierig. In mijn huidige team is er meer diversiteit waardoor ik minder opval.

Toen ik 2 jaar geleden bij Daar-Na ging werken, kreeg ik bezorgde reacties: ´Waarom ga je als homoseksuele man op een islamitische locatie werken?´ 

Ik heb mij daar nooit wat van aangetrokken. Ik was nieuwsgierig naar de mensen en de cultuur. Ik heb me daar altijd heel erg thuis gevoeld. Bij lastige situaties blijf ik erover praten. We mogen van elkaar verschillen, we hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn.

We leren van botsingen, dat is heel gezond.

Ik ervaar een last als ik het zelf lastig maak. Ik draag nagellak en in mijn nieuwe team maakte ik me zorgen over mogelijke reacties van cliënten. Ik zeg dan tegen mezelf: ik ga het gewoon doen en ik mag er zijn. Er kwam geen enkele negatieve reactie.

Lister kijkt naar jou als medewerker, naar wat je kan en waar je naartoe wil. Ik wil graag in gesprek gaan met mensen die daar tegenaan lopen. Om te laten zien hoe ik daarmee omga. Zodat zij voor zichzelf kunnen opkomen en meer in zichzelf gaan geloven.

In onze maatschappij wordt erg veel nadruk gelegd op verschillen. Voor mij mogen die labeltjes er af, want meer labeltjes maken de verschillen alleen maar groter. Je bent wie je bent, je bent een mens en je moet jezelf kunnen zijn. Iedereen verdient een stukje aarde.